Scroll to top

Carieră și dezvoltare personală

Cunoașterea, înțelegerea și asumarea legendei personale ne ajută nu doar să ne prezentăm altora ci și să facem cunoștință cu noi înșine.

Tuturor ni s-a întâmplat să fim într-o situație în care să avem sentimentul că „am mai fost acolo”. Desigur, contextul, întâmplările, situația în sine, toate erau noi și aparent neexperimentate, dar intuiția ne-a spus că deja mai fusesem acolo.

Din punctul acela toate deciziile devin ușor de luat iar deznodământul e întodeauna același. Bun sau rău, e întotdeauna același.

Legenda personală e o colecție de tipare prin care percepem realitatea înconjurătoare. Legenda personală e povestea despre tine pe care mintea ta (fără să-ți dai seama) și-a creat-o deja și pe care te pune să o retrăiești perpetuu.

Dacă legenda ta personală este una despre un om de succes, vei trăi succesul și te vei înconjura de oameni care vor voi să învețe de la tine „formula secretă a succesului”. Dacă legenda ta personală este despre un looser, la un moment dat îți vei juca rolul și vei eșua.

Dezvoltarea personală autentică e de fapt rescrierea legendei personale. Iar acest lucru începe cu cunoașterea și înțelegerea propriei tale legende personale.

Demersul nu e ușor, pentru că înseamnă să-ți explorezi propriile experiențe, să vezi ce-ai învățat din ele, ori dacă chiar ai învățat ceva din ele. Înseamnă introspecție și cumva sinceritate cu tine însuți, pentru a-ți descoperi falsele epifanii despre tine, pentru a-ți identifica vulnerabilitățile și pentru ca, în final, să-ți fixezi noile înțelegeri despre tine și să te dezvolți.

Cursurile de public speaking, limbajul trupului, managementul carierei și celelalte asociate cu „dezvoltarea personală” nu se fac doar pentru că așa face toate lumea.

Cursurile acestea se fac abia atunci când, explorându-ți legenda personală, tu ți-ai găsit o vulnerabilitate pe care ți-o poți îndrepta printr-un astfel de curs. În felul acesta, prin cursurile de dezvoltare personală îți rescrii legenda personală, altfel, nu vor fi decât risipă de timp și de bani.

Odată îndreptată, legenda personală va lucra pentru tine, tu trebuind doar …să o lași să fie spusă!

Vezi pe blog postări similare

Autor: Sinică Vrânceanu

22 aprilie 2023

Descoperind legenda personală

De-a lungul timpului, știința comunicării a dezvoltate tot felul de instrumente, astfel încât, în prezent, suntem bombardați cu date din toate părțile și trebuie să învățăm să le filtrăm și să le prioritizăm.După cum am arătat și în ghid, nevoia omului de a achiziționa date și informație este de fapt nevoia lui de a internaliza […]

Autor: Sinică Vrânceanu

3 ianuarie 2022

Dezvoltare personală prin storytelling

S-a vorbit mult despre dezvoltarea personală în ultimii ani. Și nu doar că s-a vorbit mult, dar au vorbit mulți, fiecare mai priceput decât celălalt, fiecare promițând soluții la cheie de dezvoltare personală. Problema dezvoltării personale, dacă ar fi să fie o problemă, e că e un proces care nu se finalizează niciodată. Nu există […]