Cadrul poveștii
În storytelling-ul științific, crearea poveștii este un act intenționat, iar definirea cadrului poveștii implică o anumită disciplină și o anumită rigurozitate pentru creatorul poveștii, care trebuie să-și stabilească de la început înțelegerea către care vrea să-l conducă pe ascultătorul poveștii, precum și modul în care îl va duce la acea înțelegere.
În literatura de limbă engleză, există cumva o opinie general acceptată cu privire la existența unui cadru științific de dezvoltare a poveștii.
Paula Munier în „Plot Perfect: How to Build Unforgettable Stories Scene by Scene”; Peter Rubie în „The Elements of Storytelling: How to Write Compelling Fiction”; Ronald Tobias în „20 Master Plots” și Larry Brooks în „Story Engineering” alături de mult mai cunoscuții Will Storr în „The Science of Storytelling”; Joseph Campbell în „The Hero with a Thousand Faces” și John Truby în „The Anatomy of Story”, cu toții vorbesc despre importanța stabilirii unei strategii a poveștii, a unui cadru și a unei structuri.
Dar, neexistând până în prezent o știință consolidată a storytelling-ului, care să impună o anumită paradigmă sau măcar un tratat de storytelling care să impună o anumită convenție de limbaj, pe care apoi să o adopte toți ceilalți cercetători, lucrările amintite, deși vorbesc întrucâtva despre aceleași concepte, nu le numesc la fel și nu le structurează la fel.
De exemplu, ceea ce Larry Brooks numește „narrative strategy”, apare la Peter Rubie cu denumirea de „structure” (termen pe care noi aici îl folosim pentru alt concept), la Ronald Tobias apare pur și simplu ca „strategy”, la Paula Munnier ca „framework” iar la John Truby ca „designing principle”. Și tot așa.
În perioada de documentare a acestei lucrări, pentru conceptele pe care noi le-am reunit în subcapitolul „cadrul poveștii” am observat o afinitate mai mare între observațiile noastre și modul de structurare a conținutului practicat de John Truby în , The Anatomy of Story” și am încercat să păstrăm o compatibilitate cât mai mare între observațiile noastre și cele ale lui John Truby.
Lecția 1.1
De ce spunem povești?
- Ce este povestea
- Storytelling-ul este transfer de experiență
- Epifania majoră a poveștii
- De ce povestea trebuie să aibă un cadru?
Lecția 1.2
Premisa și Evenimentul declanșator
- Premisa poveștii
- Proiectarea premisei
- Instrumentul „What If?”
- Evenimentul declanșator
Lecția 1.3
Eroul și Vulnerabilitatea
asdasdas
Lecția 1.4
Direcția strategică
adsasd